Fosser og vann i Norge

Nå har jeg vel vært på ganske menge steder ved havet og sjøer rundt omkring. Men et sted som jeg også har enda en ide igjen som jeg ikke har skrevet noe om enda. Jeg tenker da på enda flere plasser man kan reise med kamera og ta bilder med vann i motivet. Fosser og stryk og elveløp finnes det også mange av rundt omkring og der kan man finne mange nydelige motiver. Bør jo dermed egentlig ikke engang forlate Norge for å finne flere slike plasser.

Innlandet

Man bør jo ikke alltid til kysten for å finne vann og fine fotoforhold i Norge. Det finnes mange utrolig fine plasser med elver, stryk og små og større fossefall rundt i hele landet. Jeg skal plukke ut noen tilfeldig her og der så får vi se hvor langt vi kommer;

Ula Elv

Starter med en litt mer ukjent elv med flere fine vassdrag. Ula elv ligger i Sel kommune i Oppland fylke. Vi er i området også nær Rondane. Elven har flere tilførsler av mindre bekker underveis nedover. På bildet kan du selv se at det er en fantastisk natur i området.

Ula Elv

Vøringsfossen

 

Vøringsfossen

Så kan vi jo fortsette med en av de mer kjente plassene i Norge. Fra Oppland og videre til Hordaland. Stopper vi i Eidfjord kommune så finner vi elven Bjoreio. Og en del av denne elven igjen er den kjente fossen Vøringsfossen. Selve fossen har et fritt fall på over 140 meter. Mens det totale fallet opplyses til å være 182 meter og 235 meter. Mange meters fall med vann er det uansett hvilken av de som er riktig. Fossen har gjennom årene blitt en stor turist attraksjon. Og har også blitt kåret til Norges mest besøkte attraksjon for en del år siden.

Mange fosser

Noen fosser kan man bare oppleve på spesielle tider av året på grunn av vannføringene i området. Men leter man etter de fossene med mest fall og høyst i antall meter så finner man fortsatt over 100 fosser som har over 100 meters fall. I Møre og Romsdal finner man veldig mange av de største fossene i Norge. Den høyeste fossen heter Vinnufossen og er over 850 meter høy. Men fallene går i etapper i denne fossen. Den fossen som har det høyeste fallet heter Mongefossen. Den har et fall på over 770 meter. Disse fossene kommer også høyt opp på lister om man lager lister både for Europa og for verden. Vinnufossen er den høyeste fossen i Europa, mens den kommer faktisk helt opp på en sjetteplass i verdens sammenheng. Og det sier vel sitt til hvilken utrolig natur vi har her i vårt eget land. Behøver ikke reise times vis av sted med fly for å finne slike attraksjoner