Hurtigruten – verdens vakreste sjøreise

En av Norges kanskje aller ypperste turer for å se mest mulig fantastisk natur og oppleve sjø og vann fra flere sider må være Hurtigruten. Det turen opp og ned kan vel variere fra en solskinnshistorie til en sjøtur som gjør selv en gammel sjømann «uggen» i magen. Sjøen langs norskekysten er ikke bare snill når den først «slår seg løs». Men her igjen er det årstidens om avgjør noe, men alt kan skje til alle årstider.

Hurtigruten – verdens vakreste sjøreise

Anløp

Det er mulig med flere kombinasjoner og ruten når man skal reise med Hurtigruten. Men en komplett tur er fra Bergen til Kirkenes og tilbake. Og har du ikke ladet kamera og sørget for å ha alt klart, ja da vil du miste mye fine bilder. Og det i alt fra bølgeblikk vann til storm. Er stormen for stor går de nok ikke inn i den, men seiler innenfor eller avventer den.

Anløp

Velger du den komplette turen så kommer du innom 34 havner underveis. Og alle anløp langs norskekysten er en opplevelse. Underveis passerer du kanskje over 1000 fjell. Her må du passe på for å få de rette vinklene og nyansene for å få «blinkskuddet» du vil spare på som minne for livet. Turen starter som sagt i Bergen og du vil passere rundt 100 fjorder på dens vei nordover. Fjordmunninger langs hele kysten, samt selvfølgelig en stor mengde øyer av forskjellige størrelser. Havnene dere da skal innom er både stor og små havner. Flere er vel spesial laget nettopp for Hurtigruten. Du vil tilbake legge et sted mellom 2000 og 3000 nautiske mil eller et sted like opp under 5000 kilometer. Denne klassiske turen tar 12 dager og har i flere sammenhenger blitt kalt for «Verdens vakreste sjøreise» i internasjonale medier.

Fullspekket

Det er egentlig ganske mye å være med på bare det å være til stede på reisen. Har du vært nord for Polarsirkelen før da? Den passeres ganske tidlig på turen, og hele 22 av anløpene ligger nord for den. Bare det å velge å reise på riktig årstid kan gi deg forskjellige opplevelser. Reiser du tidlig på våren kan du oppleve 3 årstider på samme reisen. Reiser du å reise om sommeren er det midnattssolen som er hovedattraksjonen, men det finnes selvfølgelig massevis med andre ting også som er meget verdt å se og oppleve. Men dersom du velger å reise utover høsten så kan du få noen fargeopplevelser av de sjeldne. Vintersesongen er det Nordlyset som går og gjelder – i tillegg til alt annet. Men kysten forandrer seg mye i takt med årstidene og du kan faktisk reise 3-4 turer på forskjellige årstider og du får forskjellige opplevelser av turen.

Velg selv

Du må jo ikke være med på hele turen heller dersom du ikke har så mye som 12 dager å avse. Det finnes flere alternativer, og du velger jo helt selv. Nordgående, sydgående eller bare deler av totalstrekningen. Uansett hva du velger vil du få en opplevelse med båtreise på vannet du garantert aldri vil glemme.