Opplevelser i Nord-Norge

Opplevelser i Nord-Norge
Opplevelser i Nord-Norge

Nord-Norge er et eldorado av naturopplevelser både for øye, kropp og sjel. Landsdelen ligger der som en litt bortgjemt skatt, og siden det blir så lang avstand til hovedstaden er det dessverre mange som aldri drar nordover. For de som er glade i fiske, er det bokstavelig talt et hav av alternativer.

En stille natt i ensomhet langt oppi fjellene ved et idyllisk fiskevann kan være det som skal til for å stille en urolig sjel. Bare deg selv, fiskestanga, lyden av fuglene og noen plask på vannet når fisken er oppe og hopper. Man trenger ikke lære seg å meditere når man har slike forhold. Et lite telt og noe å tenne bål med, så er stemningen komplett. Det fins nok av fiskevann hvor du ikke møter på et eneste annet menneske.

Om du har værgudene på din side, kan du være så heldig å se midnattssola farge hele vannet ildrødt og hele verden rundt deg får et magisk slør av oransje over seg. Ikke rart at enkelte hevder de ser alvene danser i morgenduggen over vannet. Nord-Norge har en egen evne til å få besøkende føle som om de har kommet tilbake i tid, inn i en saga hvor vikinger, huldre og troll lurer bak neste ås. Du skal ikke gå langt før du ikke kan se noe menneskeskapt rundt deg. Du sitter der på en stein og føler at alt er nøyaktig slik det var for hundre år siden.

Vinter

Vinter

Det er ikke bare om sommeren at landsdelen er idyllisk og magisk. Om du slår opp ordet magisk i ordboka, så skulle det ikke forundre meg om du finner et bilde av nordlysets dans på vinterhimmelen. Fra barndommen husker jeg at vi ble fortalt at det kunne være farlig å vinke til nordlyset, da ville det komme ned å ta oss. Og dersom vi trosset formaningene, og vinket likevel, så kan jeg sverge på at nordlyset vinket tilbake. Noen ganger er nordlyset så intenst og fargerikt at man bare må stoppe bilen, gå ut og stirre opp i det vakre eventyret.

For den beste opplevelsen må du ikke bare være heldig med været, du bør også komme deg så langt vekk fra bebyggelse som mulig. Gjerne høyt til fjells, hvor lysforurensning er et ukjent begrep og gatelys aldri har vært påtenkt. Vinteren i Nord-Norge byr på mer enn magisk lys. Dagene glir over i hverandre, og alt føles som natt likevel i det evige mørket. For litt mer fart og spenning kan kanskje en snøscootersafari til spektakulære utsikter og ville fjellområder friste. Disse turene inkluderer ofte isfiske og lokale gastronomiske nytelser.

Drar du helt til Finnmarksvidda kan du kanskje ta et lite joikekurs og lære om samisk kultur og mytologi. Ønsker du en annerledes overnatting, kan du sove i lavvo om natten og delta i reinkappkjøring om dagen. De siste årene har også hundespann blitt svært populært i Nord-Norge. Hva enn du ønsker ut av en reise, så har Nord-Norge en vill og utemmet natur og vise frem.