Østlandet

På de to forrige innleggene mine har jeg snakket om en spesifikk plass og en reise. I denne utgaven går jeg litt mer spesifikt til verks igjen. Men jeg velger fortsatt å holde meg på det nasjonale planet og å reise litt rundt i Norge. Jeg legger ikke opp etter hverandre, så dette er ingen reiserute. Men bare anbefalinger om plasser man kan dra for å oppleve fantastiske kombinasjoner mellom vann og fastland. Du må selv velge løsninger og ruter som passer best for deg og dine.

Innsjøseiling

Selv på Østlandet finnes det jo kombinasjoner mellom vann og fastland som kan gi fotografiske perler. Og det finnes reiser man kan være med på for å oppleve det fra vannet. Jeg tenker først og fremst på Mjøsa og Skibladner når jeg sier slik, men det finnes flere andre ting også. Både større og mindre båter og turer. Alt fra lokale fergeturer til mindre strekninger. Det er vel ingen som kan måle seg med Hurtigruten som finnes opp langs norskekysten, men opplevelsene kan bli mange og gode på Østlandet også.

Mjøsas hvite svane

Her er en video av en seilas oppover Mjøsa med nettopp Skibladner, så kan du bedømme selv hvilken perle du synes dette er.

Skibladner er alene en virkelig perle der den sklir fremover på Mjøsa. Båten har 9 havner eller kaier den er innom i løpet av uken. Båten er over 150 år gammel og seiler fortsatt daglig opp og ned på Mjøsa. Den ble bygget av svenskene i Motala i 1854 til 1856, men har selvfølgelig gjennomgått flere restaureringer i løpet av alle de årene. Forlenget 20 fot og ny dampmaskin og kjeler i 1988. Det er faktisk den maskinen som fortsatt sitter i båten! 130 år med samme maskin – finnes det noen bedre? Uansett om det er rekord eller ikke så er det jo utrolig å ha en og samme maskin i så mange år! Båten var opprinnelig en kulldamper, men i 1888 ble som sagt maskinen og i 1920 ble den bygd om til en oljedamper. Kjelene er byttet enda en gang etter det. 2500 liter med olje forbrenner den hver dag dersom den er innom 6 anløp og er i drift i 10 timer.

Flere dampskip

Flere dampskip

Litt sør for Mjøsa og mot svenskegrensen er det flere dampskip som har sin «hjemmehavn». På Ørje i Østfold – rett før svenskegrensen langs E-18 – finner vi 4 dampbåter som har tilhold. De fire er D/S Engebret Soot, DS «Ara», DS «Hans» og DS «Turisten. Alle disse fire trafikkerer Haldenkanalen i sommersesongen. Alle disse fire båtene har en bra historie å fortelle, men den historien som DS «Turisten» har er jo ganske spesiell. Den båten har ligget på havbunnen eller rettere sagt på bunnen av en innsjø i mange år. Ble så hevet etter mange år og er tilbake der den en gang hørte hjemme. Historien her er såpass spesiell at den får jeg nesten ta ved en senere anledning. Kanskje kan vi ta en tur på Haldenkanalen med DS «Turisten»