På vannet i Østfold

I forrige artikkel var jeg på forskjellige plasser på Østlandet og skrev om båter som gikk på vannet og de nydelige plassene de passerer. Mjøsa var en av plassene jeg var innom og så var jeg på Haldenkanalen og snakket om flere av de båtene som trafikkerer der. Det er nemlig en båt som opererer der i dag som har en ganske så spesiell historie, nemlig DS «Turisten». Den båten går i dag opp og ned kanalen og viser frem området mellom Tistedal og Skulerud i Østfold.

DS «Turisten»

Båten er en dampbåt som er bygget i Oslo av Nylands mek. Verksted. I fjor feiret båten 130 års jubileum, men båten har dessverre ikke vært «i live» alle disse årene. For i årene mellom 67 og 97 lå den på bunnen av Femsjøen. Før dette hadde den vært yrkesaktiv som passasjer og godsbåt opp og nedpå kanalen utenfor Halden. I 67 ble skroget som var igjen av båten senket i Femsjøen og dert lå den altså i 30. år før den igjen ble hevet og brakt til restaurering. Restaureringen foregikk hos på verftet Hansen & Arntzen i Stathelle nede på vestsiden av Oslofjorden. Der ble den sakte men sikkert bygd opp igjen til å bli gode gamle Turisten. Men så enkelt var det dessverre ikke – når båten skulle sjøsettes igjen så var det en MS Turisten som hadde «lånt» navnet så Turisten ble hetende bare «Tur». 42 år etter at den ble senket var den altså på plass igjen for å seile opp og ned Haldenkanalen. Sjøsettingen foregikk selvfølgelig nesten på Femsjøen hvor den var blitt senket.

DS «Turisten»

Tar man denne turen så er det mange fantastiske ting å se på en vakker sommerdag. Mange sammensettinger med sjø og land som gjør stedene langs kanalen til fantastiske plasser. I riktig setting så er deg mulig å få tatt fantastiske bilder av sjø og land.

Fredrikstad

I Fredrikstad har det i mange år gått båt over fra by siden og over til Gamlebyen. Tidligere år kostet denne turen en liten slant, men nå de senere årene har tilbudet ikke bare blitt utvidet men også blitt gratis å benytte. Byfergene i Fredrikstad har blitt et populært tilbud å benytte for byens befolkning.  Det er i dag tre fergeruter som trafikkeres daglig. Helt ute fra Gressvik i den ene enden og opp til Lisleby og Sellebakk i den andre enden for de som er lokalkjent. Og alle strekningene er gratis å benytte både som passasjer og dersom du har med deg sykkelen for eksempel.

Fredrikstad

På en vakker sommerdag så er turen helt ute fra Gressvik og inn til by sentrum og kanskje videre helt opp til Sellebakk som et lite mini cruise. Her kan vannet være stritt av strøm som kommer nedover fra fossen fra utløpet av Glomma, men du kan få noen fantastiske bilder av kombinasjonen vann og land og mennesker. Turen forbi Isegran og Gamlebyen kan for eksempel være et fantastisk skue. Også byen Fredrikstad i seg selv er jo et fantastisk skue da – eller hva mener du?