Ting å se på Vestlandet

Ting å se på Vestlandet
Ting å se på Vestlandet

Vestlandsnorge byr på mange flotte naturopplevelser og attraksjoner. Langs kysten er det flotte fjorder og fjell, og turistnæringen tjener penger på disse opplevelsene. Bergen har et mangfold av tilbud innen kulturliv, og er et attraktivt sted for turister.

I Bergen kan man se den ærverdige Bryggen fra Hansa-tiden, og se gammel historie. Det er et rikt tilbud av kaféer og restauranter, og utelivet er også bra om kveldene. Fløybanen er attraktiv for turister, som tar folk opp på Fløyfjellet med taubane, med utsikt over byen. Opplev også for eksempel Akvariet i Bergen, med flotte opplevelser og morsomme dyr for barn.

I Rogaland fins Preikestolen, som er et flott turistmål med vakker utsikt. Preikestolen ligger ved Lysefjorden, og man kan få guidet tur opp dit som tar 6 timer. Transport er inkludert i turen, og det er fint å kombinere turen med et opphold i Stavanger.

Sogn og Fjordane byr på flotte turmuligheter og opplevelser langs fjordene. Ta for eksempel Flåmsbanen og opplev spektakulær natur! Ved kysten er det gode fiskemuligheter og mulighet for å oppleve sjøen på flere måter. Mange gårder tilbyr gårdsopplevelser og overnatting, og man vil få mulighet til å oppleve bonderomantikk og også flotte naturopplevelser.

Ålesund er en typisk kystby med mange opplevelser knyttet til kysten. Opplev fjordcruise, kajakkpadling, fjellturer og sightseeing. Når man først er i Møre og Romsdal, så anbefales det å oppleve blant annet Geirangerfjorden som ligger i Stranda, i en egen fjordarm. Området er på UNESCOs verdensarvliste og hvert år kommer det cruiseskip til den vakre bygda.

Også Trollstigen ligger i Møre og Romsdal, i Rauma, og er kjent for sitt bratte og svingete vei-terreng i fjellsiden. Veien ble bygd i 1936 og har et vakkert naturlandskap. Veien er åpen fra mai til snøen kommer om høsten. Det britiske TV-programmet Top Gear har gjort TV-opptak her, når det gjelder bil og fart.

Atlanterhavsveien er et fint turistmål som også ligger også i Møre og Romsdal. Dette er en nasjonal turistvei på 8,2 km som inkluderer 8 broer – veien er en fantastisk naturopplevelse over holmer og skjær ute ved sjøen.

Hardangervidda

Hardangervidda er et flott naturlandskapsområde, og området er større enn Finnmarksvidda. Det er det største høyfjellsplatået i Europa, og Skandinavias største nasjonalpark. Hardangervidda tilbyr et mangfold av aktiviteter og tilbud innen friluftsliv og kultur, og i Tinn i Telemark så fins Hardangervidda nasjonalparksenter.

Hardangervidda

Kulturhistoriske steder som kan være verdt å besøke er for eksempel Falkeriset i Rauland, Myllarheimen i Arabygdi, Kanonstillingen på Gvepseborg på Rjukan, og Dyregravene i Kalhovd. Dersom man er interessert i flotte naturfenomen så kan man besøke Store Nup på Haukelifjell, Hellejuv på Møsstrond, og Urdbøuri i Arabygdi.

I tillegg til nasjonalparksenteret i Tinn, så fins også natursenteret i Eidfjord, som er et opplevelsessenter når det gjelder norsk natur, og miljø og klima. På Skinnarbu så fins Norsk Villreinsenter Sør, som er et kompetansesenter når det gjelder villreinen i Norge. Hardangervidda nasjonalparksenter inviterer til utstilling om naturen og villreinen på Hardangervidda. Her fins også kafé, kino og konferansesenter, og det er mulig for skoler å få et skreddersydd opplegg av en naturveileder, og senteret har også naturlaboratorium. Med dette så har Vestlandet altså mye å by på for enhver smak.