Turer i Oslomarka – Et eldorado for fiske og bading

La det være sagt med en gang, og det er at jeg er en stor tilhenger av Oslomarka. Tidligere har jeg nok hatt mest fokus på Nordmarka, men Østmarka er minst like fin men veldig annerledes enn Nordmarka.

Jeg vil at vi skal ta en lynvisitt til begge disse flotte skogsterrengene, som har mye å by på enten om det er snakk om fisketur, bading, eller alt annet som naturen har å by på. Om man ønsker å sykle er nok Nordmarka noe lettere, enn den ganske så kuperte Østmarka.

Øyungen

Jeg kommer til å ta for meg en tur i Nordmarka, og det samme med Østmarka. Så valget mitt havner denne gangen på vakre og idylliske Øyungen, som ligger sentralt plassert i Nordmarka. Fra byen er det to muligheter for lettest mulig å komme seg inn til Øyungen, og begge alternativene bringer deg opp i flotte Maridalen. Om man ønsker kortest mulig gange eller sykling, kan man ta bussen helt opp til Skar i Maridalen. Videre følger man Skarselva opp til Øyungen, i et lett stigende terreng. Om man velger en litt lenger rute, så går man av bussen allerede på Hammeren. Fra Hammeren følger man Rondanestien opp til Øyungen.

Mange muligheter både med fiskestang og badebukse

Mange muligheter både med fiskestang og badebukse

Vel fremme ved innsjøen, er det muligheter for å campe ved bålplassen som ligger ved sydlige enden av Øyungen. Men rundt hele vannet ligger det mange flotte steder for en rast, og ikke minst mange koselige holmer. For de som liker å bade, byr Øyungen på muligheter for det også. Men i nær avstand til Øyungen, finner man flere flotte vann som Fagervann, Gåslungen og Rottungen. Jeg har selv teltet ved Rottungen for en del år tilbake, og et godt tips er å ta med seg fiskestang. De som vil ha en rundtur, kan gå veien ned til Hammeren på vei hjemover.Vestmarka er også en del av Oslomarka, og det samme kan man nok si om Lillomarka også. Men i denne omgang blir det Nordmarka og Østmarka vi rekker å ta for oss. Men det at vi skal bli bedre kjent med mange av Oslomarka sine mange flotte steder senere, ja det kan jeg love dere.

Høyeste toppen i Østmarka

Vi skal nå til den delen av Østmarka, som ligger i Lørenskog og Rælingen kommune. Dette er en kort tur, men ganske så bratt med mange høydemeter. Det letteste er å parkere ved Blystadlia eller Løvenstad, og gå stien opp til Åmodtdammen. Dette vannet har en flott badeplass, som man ankommer først ved ankomst fra stien dere har fulgt oppover. Det er også fisk her, blant annet abbor og mort og muligens noe gjedde.Det er altså denne toppen som er det endelige målet for turen vår, og med sine 398 meter over havet er den Østmarka sitt høyeste punkt. Om man ikke velger stien via Åmodtdammen, kan man gå over Bjønnåsen som byr på en flott utsikt i nesten alle himmelretninger.