Vann som en viktig kilde til liv

På mine reiser med kamera rundt halsen, har jeg sett mange forskjellige vannkilder. Det er fascinerende å prøve å fange vannets særpreg i linsen, og få frem hvor vakker vannet er. Samtidig har jeg også begynt å legge mer og mer merke til hvordan vannkilder endrer seg.

Vann er noe vi gjerne tar for gitt, spesielt i Norge. Vi kan, til forskjell fra andre land, drikke vann rett fra springen. Vi kan gå tur i skog og mark og fremdeles ta sjansen på å drikke fra en rennende bekk. Dette er langt ifra vanlig hvis man ser verden under ett.

Vann i springen

Ta et glass og fyll det med vann fra springen. Resultatet er ikke alltid så rent som du skulle ønske. I mange land kan innbyggerne bli syke om de drikker mye vann fra springen. Turister bør aldri drikke vann fra springen i utlandet fordi de ikke har opparbeidet seg en toleranse for bakteriefloraen i vannet.

Springvann
Springvann

Det er ikke veldig lenge siden jeg var oppe i en fjellstue, langt oppe på fjellet. Der var det god internett oppkobling og jeg satt meg godt til rette i sofaen. På bordet foran meg stod et glass med iskaldt vann, hentet rett fra springen. Jeg satt og spilte litt på nettbrettet, elsker å legge puslespill hos Spillespill eller å spinne noen hjul hos Pokerstarscasino på kvelden. Men da blir man jo også tørst, spesielt ettersom jeg hadde tilbrakt mange timer ute i naturen den dagen.

Et engelsk par satt seg vedsiden av meg og vi begynte selvsagt å prate litt. De spurte hvor jeg hadde kjøpt vannet, de hadde ikke sett vann til salgs. Så da begynte vi å snakke om vannkvaliteten og vannet i springen. Det var helt utenkelig for dem å skulle bruke vannet i huset til noe annet enn å vaske huset, til matlaging hvis man kokte vannet eller lignende.  Mesteparten av vannet som de drakk eller skulle bruke uten å koke, måtte kjøpes i butikken. Det sier litt om hvor heldig vi er i Norge.

Vann og plast

Plast invaderer alle vannkildene verden over. I havet samler store mengder plast seg og skaper kunstige øyer. Fisk og andre ville dyr fanges i plasten og lider en smertefull død. Turister har opplevd å bli omgitt av plast og søppel på det som skulle være en vakker strand eller et idyllisk dykkeområdet.

Jeg har allerede sett noe av dette, men i Norge har det enda ikke kommet så langt at vi vasser i søppel. Eller rettere sagt, vi ser ikke at vi vasser i søppel. Mye av plasten er det man kaller mikroplast. Plast i så små biter at vi ikke kan se plasten, men vi drikker den og vi spiser dyr som har drukket eller spist plasten. Så forskere mener at kroppene til dyrene rundt oss og vi mennesker, inneholder mer og mer mikroplast. Hva dette vil betyr for fremtiden, er vanskelig å vite.

Dette er noe jeg ønsker å ha litt mer fokus på når jeg tar bilder, men det er vanskelig å vite helt hvordan man skal gjøre dette på en god måte. Hvordan skal jeg få fanget opp plastens negative påvirkning på vannet på et bilde?

Skittent vann og forurenset vann

I mange land må mange innbyggere ta til takke med skitten vann. Årsaken er at tilgang til rent vann er svært begrenset. Dette er noe jeg brenner for, altså å gi flere personer tilgang til rent vann. Vi har alle områder vi fokuserer på, for å hjelpe andre. For meg er vann et viktig fokusområdet, kanskje fordi jeg alltid har vært fasinert av vann.

Klimaendringer og et sårbart vann

Klima er i forandring, verden vår er i forandring. Flere rapporter tilsier at vi ikke har mye tid igjen for å prøve å redde miljøet og klimaet. Hvis vi ikke klarer å få dette til på en god måte, vil konsekvensene bli store. Mange tror at det er positivt at vannet fanget i isbreer kommer ut i havet når isen smelter.

Isbreer
Isbreer

Dessverre vil ikke dette ferskvannet føre til så mye positivt for jordkloden. Det vil blande seg med saltvannet og dermed kan man ikke drikke dette. Havnivået vil stige og resultatet er at byer og annet slukes av havet.

Det er også slik at vann tar med seg forurensing, slik som plast og luftforurensing. Dermed spres dette til flere jordområder, flere havområder og ikke minst levende vesener absorberer vannet og forurensingen.

Så vannet som i dag er en fantastisk alliert og kilde til god helse, kan bli en fiende. Fortsetter utviklingen slik den er nå, vil våre barn og barnebarn måtte venne seg til å kun drikke vann som har blitt renset av kjemikalier. Vi har teknologien til å gjøre dette, men det er dyrt og ikke minst, det er en krevende prosess. Dermed vil drikkevann bli en sjelden vare og  konfliktnivået kan øke verden over. Jeg håper at vi unngår dette og håper at bilder og illustrasjoner av vann kan få flere til å få øynene opp for vannets unike og fantastiske egenskaper.